søndag 29. august 2010

DEN LILLE METEOROLOG

Ny i  NATUREN i LOMMA serien  'NiLs' blir om meteorologi
Det er ikke tvil, det å 'lese' været som blir om 6 til 12 timer eller gjerne inntill ett døgn framover er ikke lett.  Vi har spennende skyer, vindretninger og gode værtegn å hjelpe oss med.  Jeg ønsker hjelp,  dokumentert med bilder og tolkninger, og jakter etter folk som har gode (eller dårlige) erfaringer å gi.

Her er fra en tidlig morgen på Dørålseter i Rondane.  Formiddagen ledet til tunge regnbyger og årets største nedbør på ett døgn.
Mot øst ett kvarter på 4 om morgenen

Et fly drar seg snart stille over morgenhimmelen. Kondenstripene er det som enklest indikerer luftbevegelsene i de høyere luftlag. Det er bevegelsene i 8 - 12.000 m høyde som viser retningen lavtrykkene beveger seg.








Et fly passerer og legger igjen sin kondensstripe
KRYSSVINDSREGELEN
Vel en time seinere
                  Er du i åpent terreng og stiller deg med vinden i ryggen, så ligger lavtrykket på din venstreside.                                                                      
Jeg bruker 'Kryssvindsregelen', dvs kombinerer det jeg registrer om vinden i det lavere luftlag (den du har i ryggen) med den i de høyere. Så da vet jeg om lavtrykket kommer nærmnere (dårligere vær) eller går vekk (gir bedre vær). Utrolig mange med masser av vekttall i meteorologi har ikke peiling på dette. Spør og sjekk selv.  Men desverre er det ofte skyet og vanskelig å se hvordan vinden er høyt der oppe. Jeg har da, som ellers i livet søkt trøst i de enkle ordene     'Life without problems....is dull'








Skyene klokka halv fem samler seg
over Høgronden og Gråronden i sør











<>
Det tykner raskt til
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fra å være stille så begynner vinden på bakken å trekke seg opp og 6 timer etter kommer regnbygene tunge inn.
 
Kastvinder kommer vi inn på seinere.  Disse har forbindelse med kaldfronter, er heftige, men slår gjerne fort over.  Som fjellvandrer er det kanskje nyttig å bruke utsagn fra seilskutetiden:
 
'Wind before rain, hoist the top sail again!
Rain before wind, pull the top sail inn!'
 
Har vinden kommet før regnet, kan du trekke ut og komme deg videre, men kommer heftig regn først....kom deg i ly. 
 
Kumulusskyene siger raskt inn
fra vestlig kant samtidig. 
Under ser vi bildet tatt en halvtime seinere

Joda, jeg ser at bilder kommer flere ganger og er i forskjellige størrelser
Jeg beklager, men redigeringen ville ikke føye seg etter meg
men så er jeg bare amaaatør etter ett døgn i dette blogger-gamet

Naturen i Lomma serien

Vår lille fjellflora
Sterkt inspirert av min venn og naturfotograf Kåre Knutshol Johansen prøver jeg meg.  Inntrykk fra turer på topper, breer, natur...og i de seinere år med kamera har jeg fått til en minibokserie.  God og positiv støtte fra arbeidsgiveren min har gitt et samlet opplag på over 10.000.  Livet er slettes ikke så verst.

Bildet er fra en fantastisk flat teltplass på 1400 moh inne i Memurudalen.  Teltterrassen er dannet av sedimenter fra istiden på innsiden av en bredemning.  Dette er et fantastisk utgangspunkt 3 - 4 timer inn med telt fra Memurubu.  Sortningsuis topper, Veotopper og Memurutopper gir ialt et 15-talls 2000 m topper ligger nær med dette som Basecamp.



Den lille geolog på topp 

Steiner med historisk sus møysommelig satt på plass av Statens kartverk i form av varder er mange besøk verdt.  Norge er opprinnelig målt opp via et omfattende system av 439 varder, såkalte førsteordens- og andreordens varder.  De 168 førsteordens vardene er særs nøyaktig målt, deretter er de øvrige målt ut fra disse.  Ialt gir dette topper med god utsikt spredt over hele landet.

Min utfordring er : 'Hvem er det som klarer alle disse ?  Gjerne med en beskrivelse av typen stein som er valgt i oppbygningen av vardene.'

Bildet viser bestigningen til førsteordensvarden på Dyrhaugstind i august for noen år siden (foto: Nils Slingsby Karbø)


Den lille glasiolog

Gode fjellturer med breer som tema har inspiret meg til å skrive om bæåde geologi og glasiologi. Årlig har jeg vært så heldig å bli trukket med av glasiologene Arve M Tvede og Tron Laumann.  I år var det Fresvikbreen.  Gps'n indikerte at toppen på breen hadde smeltet ned 8 m.  

Bildet fra 'Speilsalen' i Trollheimen.  Vi ser utløpet av en breelv.  Salen ryktes å ha fallt sammen (foto:  Lars Eggan)